Πύλη:Κύρια




.mw-parser-output #firstHeading{display:none}.mw-parser-output #pylh_2019_kefalida{background:linear-gradient(to bottom,#fff,#e8f2f8);border-bottom:solid 1px #a8d7fc;margin-bottom:1rem}.mw-parser-output #pylh_2019_kordela{background:url("https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Wikipedia-logo-v2-o50.svg")no-repeat -110px -15px;background-size:300px 300px;padding:1.5rem 1rem 1rem;font-family:"Open Sans",Sans-serif}.mw-parser-output #pylh_2019_bloc-titlos{display:inline-block;margin-left:14rem;margin-bottom:1rem;text-align:left;line-height:1.6;color:#457}.mw-parser-output #pylh_2019_bloc-titlos>h2{margin:0;padding:0;border:none;font-size:200%;font-weight:bold;font-family:"Open Sans",Sans-serif;color:#457}.mw-parser-output #pylh_2019_bloc-titlos>p{margin:0;padding:0;font-size:95%}.mw-parser-output #pylh_2019_bloc-syndesmos{text-align:center;font-size:90%;font-weight:bold}.mw-parser-output #pylh_2019_syndesmos-mobile{margin-bottom:1rem}.mw-parser-output #pylh_2019_periexomeno:after{clear:both;display:table;content:""}.mw-parser-output .pylh_2019_plaisio{box-shadow:0 0 0.3rem #999;border-radius:0.2rem;padding:1.2rem;margin-bottom:1rem}.mw-parser-output .pylh_2019_plaisio h2{letter-spacing:0.01em;border-bottom:solid 0.2rem #bdd8fb;margin:-0.4rem 0 0.5rem}.mw-parser-output .pylh_2019_pied{padding:1.3em 0 0;font-size:85%;text-align:right}.mw-parser-output .pylh-dexia .pylh_2019_plaisio{background-color:#f6fafd}@media(min-width:982px){.mw-parser-output #pylh_2019_periexomeno{display:flex}.mw-parser-output #pylh_2019_periexomeno .pylh-aristera,.mw-parser-output #pylh_2019_periexomeno .pylh-dexia{display:flex;flex-direction:column}.mw-parser-output .pylh_2019_plaisio:nth-child(1){flex-grow:1}.mw-parser-output .pylh_2019_plaisio:nth-child(2){flex-grow:2}.mw-parser-output .pylh_2019_plaisio:nth-child(3){flex-grow:3}.mw-parser-output .pylh-aristera .pylh_2019_plaisio{margin-right:1rem}}




Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια


Την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που γράφουμε συμμετοχικά.




Τέχνη — Ιστορία — Επιστήμη — Τεχνολογία — Γεωγραφία — Αρχαιολογία

Κατάλογος θεματικών πυλών









Επιλεγμένο λήμμα


Cleopatra statue at Rosicrucian Egyptian Museum.jpg

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ (Ιανουάριος 69 π.Χ. – 12 Αυγούστου, 30 π.Χ.) ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής αρχαίας Αιγύπτου, πριν αυτή καταστεί επαρχία της πανίσχυρης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γιος της Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ' όνομα πριν εκτελεστεί.


Αν και ικανή και δαιμόνια μονάρχις, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δυο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.


Η Κλεοπάτρα ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή, και της Κλεοπάτρας Εʹ Τρύφαινας. Λίγα είναι πραγματικά γνωστά για την παιδική της ηλικία, ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε μάρτυρας της αυξανόμενης δυσαρέσκειας του απλού λαού προς τον βασιλικό οίκο των Πτολεμαίων, που κορυφώθηκε κατά τη βασιλεία του πατέρα της. Η αναρχία αυτή προέκυψε για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο φυσικός και ηθικός εκφυλισμός των κυβερνώντων, ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας και η διαφθορά. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της Κύπρου και της Κυρηναϊκής, κάνοντας τη βασιλεία του Πτολεμαίου ΙΒ΄ μια από τις πιο ολέθριες της δυναστείας.
(περισσότερα...)


Άλλα προβεβλημένα λήμματα...




Σαν σήμερα 26 Απριλίου




  • 1607 - Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική.


  • 1798 - Γεννιέται ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ζωγράφος.


  • 1889 - Γεννιέται ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, αυστριακός φιλόσοφος


  • 1937 - Η βάσκικη πόλη Γκερνίκα στην Ισπανία, βομβαρδίζεται από τη γερμανική αεροπορία, γεγονός που απαθανατίζεται στον ομώνυμο πίνακα του Πάμπλο Πικάσο.


  • 1986 - Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.


  • 1989 - Πεθαίνει η Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα κωμικός.





Περισσότερα για αυτό τον μήνα ή αυτή την ημέρα




Τρέχοντα γεγονότα


Notre Dame en feu.jpg



  • Πυρκαγιά καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι.

  • Ο πρώην Πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, αυτοκτονεί μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης.


Περισσότερα τρέχοντα γεγονότα...






Παρουσίαση


Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.


Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας - ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς - με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.








Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει :

161.400
λήμματα

1.082
ενεργούς εγγεγραμμένους συνεισφέροντες




Συμμετοχή


Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ., την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την αποδοχή των λημμάτων.


Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.


Περιεχόμενα βοήθειας










Popular posts from this blog

日野市

GameSpot

Tu-95轟炸機